Caravana POET 2020

Caravana POET 2020 online

Prima activitate a proiectului CHEMPOET 2.0. este caravana POET 2020 – sper că mai țineți minte că P.O.E.T. reprezintă abrevierea de la Prelegere Observație Explicație Transpunere în viața reală. Aceasta reprezintă o serie de prelegeri interactive având ca subiect general chimia practică.

Deoarece situația epidemiologică nu ne permite să mergem în licee, cele trei prelegeri se vor desfășura online. Elevii celor 12 licee implicate în proiect în acest an vor participa prin intermediul platformei Zoom, iar publicul larg poate urmări prezentările pe pagina de facebook a proiectului nostru.

Program Caravana POET 2020

Le-am rugat pe colegele care vor susține cele trei prezentări să povestească, în câteva cuvinte, ce puteți urmări în fiecare dintre ele.

  • Marți, 3 noiembrie, ora 18.00

Te-ai gândit vreodată ce este CHIMIA și unde o poți întâlni? Iti propunem o ȋntâlnire în care să ne cunoști, deocamdată doar online, și să descoperim împreună o parte infimă din ce este CHIMIA. Să vedem dacă ceea ce crezi tu că este chimia coincide cu ce cred și alții, chimiști sau ne-chimiști, și cu ce este ea de fapt.

Vom discuta foarte pe scurt despre ”chimicale” din dieta noastră, despre chimie și bucătărie, chimia în medicină și farmacie, dar și chimia din cosmetice. În rest, lasă-te surprins și la final vom vedea dacă există chimie…între noi.

  • Miercuri, 4 noiembrie, ora 18.00

Vrei să afli cum aduce chimia laolaltă sportul, gastronomia, arta și știința? Te-ar interesa să descoperi ce au în comun gastronomia moleculară și usturoiul, sau poate o coborâre în Grand Canyon cu o escapadă la ski? Știi deja că deciziile pe care le iei îți influențează calitatea vieții, nu-i așa? Cum să gândești critic privind prin lentila chimiei ar putea fi un subiect incitant pentru tine?

Dacă toate acestea creează în voi o reacție, vă așteptăm pe zoom să povestim și să descoperiți magia chimiei din viața cotidiană. 

  • Luni, 9 noiembrie, oria 18.00

Găsim chimie în alimentele pe care le consumăm, aerul pe care îl respirăm, substanțele chimice de curățare, emoțiile noastre și în fiecare obiect pe care îl putem vedea sau atinge. Corpul nostru este format din compuși chimici, care sunt combinații de elemente. Emoțiile pe care le simți sunt rezultatul unor mesageri chimici, în primul rând neurotransmițători. Iubirea, gelozia, invidia, pasiunea și infidelitatea au toate o bază în chimie.

Ştiai că aproape totul în viața ta de zi cu zi depinde de catalizatori: mașini, detergent pentru rufe, plastic, depoluare? Catalizatorii descompun pasta de hârtie pentru a produce hârtia netedă din cărţile tale; îți curăță lentilele de contact în fiecare seară; transformă laptele în iaurt și petrolul în ulcioare din plastic, CD-uri și căști de bicicletă.

Haide cu noi pe zoom să afli mai multe despre chimia de zi cu zi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *